Stadsdeel heeft dagelijks bestuur

Na lange coalitie-onderhandelingen tussen de PvdA, GroenLinks en D66 lijkt de groen/rode-coalitie een feit. Het dagelijks bestuur van het nieuwe stadsdeel Oost zal zo goed als zeker bestaan uit vier vrouwen en één man. Twee vrouwen worden geleverd door de PvdA, twee door GroenLinks en de man door D66. De voorzitter van het stadsdeel Zeeburg, Fatima Elatik, zal nu de voorzitter van Oost worden.Het is geen verrassing dat Fatima Elatik voorzitter wordt. Binnen de PvdA was dat al lang een uitgemaakte zaak. Ook was al langer duidelijk dat Germaine Princen in het stadsdeelhuis aan het Oranje-Vrijstaatplein blijft als wethouder maar nu voor het nieuwe stadsdeel Oost. Ook GroenLinks heeft twee posities in het dagelijks bestuur geclaimd. Politocoloog Lieke Thesingh komt van het stadsdeel Oud Zuid waar ze acht jaar deel heeft uitgemaakt van het dagelijks bestuur. Oud-kamerlid  Nevin Özütok, was al voor de verkiezingen beschikbaar voor een rol in het bestuur van stadsdeel Oost. Zij heeft als enige van de vrouwen geen ervaring als bestuurder in een stadsdeel.

Jeroen van Spijk is geen onbekende in het stadsdeelhuis in Oostpoort. Hij is acht jaar fractievoorzitter geweest van D66 in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer.

Wat de echte kleur van de nieuwe coalitie zal worden wordt later ongetwijfeld duidelijk. De PvdA kleurt zich graag rood, GroenLinks zegt rood te zijn maar ook groen en D66 heeft gekozen voor groen. Zo te zien is het in ieder geval een groen/rode-coalitie. Begin mei wordt de nieuwe stadsdeelraad geïnstalleerd.

  • Foto: Links Germaine Princen en Jeroen van Spijk. Midden Fatima Elatik. En rechts Lieke Thesingh en Nevin Özütok.

Ontdek meer van MÉÉRBELANGEN

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder