Méérbelangen wil snel solide bestuur in Oost

Méérbelangen vindt dat stadsdeel Oost zo snel mogelijk een solide bestuur moet krijgen. De fractie is verbaasd over het opstappen van de PvdA uit de coalitie die nog maar net met haar werk was begonnen.

De PvdA gooide de handdoek in de ring tijdens de vergadering van de stadsdeelraad, afgelopen maandag. Die vergadering ging over de garantstelling die het stadsdeel heeft gegeven voor de bouw van MuzyQ, het muziekmakerscentrum in Oostpoort. Méérbelangen constateerde dat verantwoordelijk portefeuillehouder Germaine Princen het mandaat dat de deelraad het dagelijks bestuur in 2005 gaf, heeft overschreden en de eer aan zichzelf zou moeten houden. Méérbelangen heeft destijds overigens tegen deze garantie gestemd, onder meer vanwege het te hoge risico voor het stadsdeel.

Slechte verhoudingen

Voordat een motie van wantrouwen tegen Princen en een motie van afkeuring tegen stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik in stemming werd gebracht, kondigde de PvdA aan zijn bestuurders uit het DB terug te trekken en uit de coalitie te stappen. “De officiële reden is dat de PvdA dat heeft gedaan omdat coalitiegenoten D66 en GroenLinks niet bereid waren een motie van afkeuring tegen het hele DB te steunen”, zegt Méérbelangen-fractievoorzitter Bas van Vliet. Hij noemt dat opmerkelijk en vraagt zich af of dit de ware reden is. “Ik denk eigenlijk dat het meer te maken heeft met slechte verhoudingen in de coalitie.”

De overgebleven coalitiefracties hebben nog maar 12 van de 29 zetels in de raad. Méérbelangen vindt het van groot belang dat stadsdeel Oost zo snel mogelijk een solide bestuur krijgt. Van Vliet: “Deze breuk komt op een wel heel ongelukkig moment: de raad moet binnenkort een nieuwe begroting vaststellen, met veel pijnlijke bezuinigingen. Juist nu hebben we een stabiele coalitie nodig, die goede bestuurders kan leveren en in staat is om het stadsdeel fatsoenlijk te runnen. Méérbelangen heeft in vorige periodes bewezen daaraan haar bijdrage te kunnen leveren.”

Ontdek meer van MÉÉRBELANGEN

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder