Méérbelangen wil ontslagbrieven Elatik en Princen zien

De fractie van Méérbelangen heeft gisteravond opheldering gevraagd over het ontbreken van de ontslagbrieven van Fatima Elatik en Germaine Princen. De twee PvdA-wethouders in stadsdeel Oost legden twee weken geleden hun functie neer, maar het stadsdeel heeft hun ontslagbrieven nog altijd niet ontvangen. “Dat is niet netjes”, zegt Méérbelangen-fractievoorzitter Bas van Vliet. “En het kost het stadsdeel – in tijden van bezuinigingen – geld bovendien.”

Van Vliet wijst op de financiële consequenties van het ontbreken van de ontslagbrieven tot nu toe. “Als Elatik en Princen op 5 oktober direct na hun aftreden hun ontslagbrief hadden geschreven, hadden ze vanaf dat moment 80 procent van hun salaris gekregen in de vorm van wachtgeld. Nu ze dat niet hebben gedaan, worden beiden volledig doorbetaald terwijl ze niet meer in functie zijn. Het stadsdeel wordt hierdoor benadeeld.”

Spoeddebat
Van Vliet heeft van de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA gisteravond de toezegging gekregen dat hij ervoor zou zorgen dat de brieven vandaag alsnog zouden worden verstuurd. Méérbelangen houdt in de gaten of dit ook echt gebeurt.

De deelraad in Oost hield gisteravond, op verzoek van de oppositie, een spoeddebat over de vreemde situatie die in het stadsdeel is ontstaan sinds 5 oktober. Toen stapte de PvdA uit de bestuurscoalitie, vanwege fouten van de twee PvdA-wethouders in de zaak rond de financiële problemen van het muziekmakerscentrum MuzyQ. Nog geen week later liet de fractie weten dat het opstappen zélf een fout was geweest, en dat de partij weer terug wil in de coalitie.

Méérbelangen sluit niet uit dat de ontslagbrieven met opzet nog niet zijn verstuurd. Van Vliet: “Het zou theoretisch kunnen dat de PvdA zo probeert aan te voeren dat de wethouders helemaal niet zijn opgestapt en dat ze dus net zo eenvoudig weer terug kunnen komen in hun functie. Maar in de praktijk werkt het zo natuurlijk niet. We hebben allemaal gezien en gehoord dat Elatik en Princen opstapten. Er moeten dus hoe dan ook brieven komen.”

Ontdek meer van MÉÉRBELANGEN

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder