Méérbelangen wil meer aandacht voor duurzaamheid

Oppositiepartij Méérbelangen heeft tijdens de vergadering over de stadsdeelbegroting 2011 met succes gepleit voor meer aandacht voor duurzaamheid in Oost. Een motie daarover, van deelraadsleden Sharona Ceha en Bas van Vliet, werd dinsdag met ruime meerderheid aangenomen.

Ceha, die de afgelopen vier jaar wethouder duurzaamheid was in voormalig Oost-Watergraafsmeer, is blij: “We vinden de plannen van het nieuwe dagelijks bestuur op dat gebied erg mager. Dankzij onze motie moeten de bestuurders nu aan de slag om het programma duurzaamheid beter uit te werken. Dat is hard nodig!”

Meer dan CO2 en luchtkwaliteit
Het nieuwe stadsdeelbestuur wilde op het gebied van duurzaamheid eigenlijk alleen de CO2-uitstoot en de luchtkwaliteit meten. “Maar duurzaamheid is natuurlijk veel meer”, reageert Ceha. “Het is een aspect dat een rol zou moeten spelen bij alle onderdelen van het beleid. Duurzaamheid is ook af te meten aan de hoeveelheid groen in het stadsdeel, de mate van duurzaam bouwen en renoveren, de biodiversiteit – noem maar op.”

Op initiatief van Méérbelangen heeft de deelraad het bestuur nu onder meer opgedragen om ideeën te ontwikkelen over sloop versus duurzame renovatie. Ceha wijst erop dat slopen niet duurzaam is. “Het kost heel veel energie en levert heel veel afval op. Duurzame renovatie kost minder energie, minder materiaal en levert veel minder afval op.” Ook moet het DB inzetten op gebouwen die minstens zo veel energie opwekken als ze gebruiken, meer ambitie tonen als het gaat om afvalscheiding en zich actief inspannen voor meer groene verbindingen in het stadsdeel om lopen, wandelen en fietsen te stimuleren.

Ontdek meer van MÉÉRBELANGEN

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder