Méérbelangen maakt zich zorgen over verplaatsing overlast Oosterpark

Stadsdeelpartij Méérbelangen vraagt aandacht voor de veiligheid in het Oosterpark en de omringende straten. Het Oosterpark is met ingang van april aangewezen als cameratoezichtgebied. “De overlast concentreert zich vooral rond de muziekkoepel in het Oosterpark. Voornamelijk crackverslaafden domineren al ruim een jaar een deel van het park. Zo’n veertig tot vijftig mensen dealen openlijk rondom de muziekkoepel, waar andere bezoekers overlast van ondervinden”, schreef Het Parool. De afgelopen jaren is het aantal gemelde incidenten flink toegenomen in het Oosterpark. In 2021 werden er nog 183 incidenten geregistreerd door de politie, in 2023 waren dat er 404. Het aantal overtredingen steeg ook: van 281 naar 525. De buurtbewoners in de straten er omheen ervaren overlast, er wordt gepoept en gebruikt in de portieken om het Oosterpark heen. Gebiedsverboden helpen onvoldoende.

De gemeente meldt nu dat zij “de laatste maanden” van ondernemers, bewoners en bezoekers in het aanpalende Dapperbuurtgebied “signalen van overlast. Zoals diefstal, agressief gedrag door sommige personen, het leeghalen van prullenbakken op straat en het openlijk gebruiken van drugs.”

De gemeente zet extra een koppel extra toezichthouders in die “van woensdag tot zaterdag” in de maanden mei, juni en juli extra toezicht houden, “in de middag tot het begin van de avond”.

Twee extra toezichthouders de helft van de week gedurende een kwartaal lang is natuurlijk beter dan niks. Aan de andere kant zijn het maar twee toezichthouders die slechts de helft van de week gedurende de helft van de dag rondjes lopen tijdens een beperkte periode van drie maanden.

Het probleem is niet van vandaag of gisteren en overlast stopt natuurlijk niet op zondag of om 6 uur ’s avonds. Cameratoezicht is een passieve indirecte toezichtsmethode. Méérbelangen pleit voor een integraal veiligheidsplan voor een langere periode voor de hele buurt om de overlast duurzaam terug te brengen. Intensiever cameratoezicht bij de Koepel van het park leidt er slechts toe dat de crackverslaafden zich verplaatsen. Een gerichte aanpak met voldoende opsporingscapaciteit is een veel beter idee, menen wij. We zullen bij het Stadsdeelbestuur informeren.

Ontdek meer van MÉÉRBELANGEN

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder