Méérbelangen hekelt terugkeer PvdA in bestuur Oost

Méérbelangen hekelt de terugkeer van de PvdA in het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost. Die duidt erop dat machtshonger bij de partij het heeft gewonnen van zelfkennis én van het stadsdeelbelang. Dat zei Bas van Vliet, fractievoorzitter van Méérbelangen, dinsdagavond tijdens de deelraadvergadering waarin de PvdA officieel terugkeerde in de coalitie.

Van Vliet heeft geen goed woord over voor de ontknoping van de stadsdeelsoap, die op 5 oktober begon. Hij noemt het verontrustend dat de PvdA-fractie, die toen unaniem besloot om wegens fouten van de eigen wethouders uit het bestuur te stappen, dat besluit een week later ineens unaniem als een foutje bleek te beschouwen. “Een donderpreek van Lodewijk Asscher of een andere partijbons was blijkbaar genoeg om de weinig zelfstandige PvdA-raadsleden tot de overtuiging te brengen dat ze collectief hadden gefaald”, meent Van Vliet.

Zeldzaam zwak

Ook het optreden van de andere coalitiepartijen, GroenLinks en D66, beschouwt Méérbelangen als verre van fraai. “Dat zij met zo’n zwalkende PvdA verder willen, zegt veel over beide partijen. GroenLinks is blijkbaar nog steeds verblind door de liefde die ze sinds dit voorjaar voor de PvdA zegt te voelen. Wat betreft D66: dat die geen bezwaar heeft durven maken tegen de terugkeer van de PvdA, kan alleen maar betekenen dat de partij bang was om daar zelf het slachtoffer van te worden. Zeldzaam zwak”, aldus Van Vliet.

Méérbelangen noemt verder de bestuurderskeuze van de PvdA teleurstellend. Van Vliet: “Wij hadden verwacht dat de PvdA bij een terugkeer in elk geval met ervaren topbestuurders zou komen. Dat Fatima Elatik terugkeert als voorzitter, vinden we daarom geen goede zaak voor het stadsdeel. Dit PvdA-paradepaardje is vorige maand gestruikeld over haar eigen benen en heeft laten zien dat haar kwaliteiten niet liggen in het stadsdeelvoorzitterschap, de coördinerende rol die daarbij hoort en het beheer van een portefeuille. Wat betreft Thijs Reuten: die gaat als wethouder volgens onze informatie zijn eerste bestuurlijke ervaring opdoen. Leuk voor hem, maar het stadsdeel verkeert – financieel en bestuurlijk – in zwaar weer. Dit lijkt ons niet het moment voor dit soort carrière-technische experimenten.”

Ontdek meer van MÉÉRBELANGEN

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder