Het stemlokaal dat er niet had mogen zijn

Vandaag is bekend geworden dat de Europese Rekenkamer na onderzoek heeft bepaald dat de Nederlandse Staat en de gemeente Amsterdam ten onrechte subsidie hebben ontvangen voor de bouw van het Multifunctionele Centrum ‘De Verbinding’. Het gebouw is namelijk mede ingericht met twee gebedsruimten (moskeeën) Waarschijnlijk wordt de ontvangen subsidie (van rond de 1 miljoen euro) teruggevorderd door Europa.

Dat oordeel komt voor de fractie van Méérbelangen in de stadsdeelraad van Amsterdam-Oost niet onverwachts, want op 27 januari 2005 stelde de fractie al vragen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken of het verlenen van subsidie voor een gebouw waarin ook gebedsruimten gevestigd waren, wel in de haak was. Het antwoord van het ministerie was dat dit geen probleem opleverde. Dit werd nog eens bevestigd door het toenmalige dagelijks bestuur van het Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer in de vergadering van 31 januari 2005.

Portefeuillehoudster A. Tanja (GroenLinks) antwoordde: “Er is geen enkel probleem met de D2-subsidie; het ministerie van Binnenlandse Zaken zit vanaf het begin in de projectgroep die besluit over de D2-subsidie en is vanaf het eerste moment van de gang van zaken op de hoogte geweest.”

Naar nu blijkt, heeft Méérbelangen het wel degelijk bij het rechte eind gehad en zich terecht afgevraagd of het ontvangen van subsidie voor een gebouw waarin gebedsruimten gevestigd zijn, wel juist was. Niet alleen het dagelijks bestuur van het Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer (rechtsvoorganger van Stadsdeel Oost) heeft hier, hoewel het hier door Méérbelangen op is gewezen misgekleund, maar ook het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het valt op dat een van de 83 stembureaus in het Stadsdeel Oost bij de aanstaande verkiezingen voor de gemeenteraad van Amsterdam en de Bestuurscommissie Oost, in De Verbinding zal gevestigd zijn, een gebouw dat zonder de ten onrechte ontvangen subsidie, niet had bestaan.

Bas van Vliet
Fractie Méérbelangen
Stadsdeel Oost

Kandidaat Gemeenteraad voor Red Amsterdam

Ontdek meer van MÉÉRBELANGEN

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder