Ongewenste verkoop sociale woningen in Oost

Op zaterdag 19 oktober jl. vond een sympathieke demonstratie plaats bij een corporatiewoning op Linnaeuskade 56. Deze leegstaande sociale huurwoning staat thans te koop voor € 675.000. De actiegroep NIET TE KOOP vroeg met hun demonstratie aandacht voor het stoppen met de verkoop van dit soort populaire woningen. Benedenwoningen waar woningenzoekenden graag voor op een wachtlijst staan.

Het is betreurenswaardig dat deze betaalbare woning zo ook weer verloren gaat voor bijvoorbeeld een ouder stel, een politieman of -vrouw of een leerkracht al dan niet met een gezin. Méérbelangen vindt het op z’n zachtst gezegd bijzonder dat, ondanks alle afspraken die woningbouwcorporatie De Alliantie met de gemeente heeft gemaakt, zij haar sociale huurwoningen blijft verkopen. De afspraak was dat dat alleen onder “strenge voorwaarden” toegestaan is zoals wij dat in januari dit jaar nog in het Parool van 23 januari 2024 konden lezen.

Wat is de bijzondere voorwaarde om deze woning toch te kunnen verkopen? De woning wordt omringd door andere huurwoningen van diezelfde corporatie en vormen samen één VVE vormen. Daar komt nu ineens een koopwoning tussen. Heeft de oorspronkelijke bewoner de woning ook aangeboden gekregen? Of staat er niemand op de wachtlijst van deze corporatie die hiervoor belangstelling heeft? Want ook dat is één van de voorwaarden.

Op basis van het bovenstaande verhaal heeft Méérbelangen de volgende schriftelijke vragen gesteld aan het Dagelijks Bestuur (DB) van de Stadsdeelcommissie Oost:

1. Volgens de afbeelding van de gemeente Amsterdam (plattegrond uit artikel Parool ‘Verkoop sociale huur Amsterdam verder aan banden, strengere eisen in 9 gebieden’) bevindt deze woning zich in een gebied waar het totale aantal sociale huurwoningen tussen de 30-40 % ligt. Oftewel: hier mag in principe niet verkocht worden. Wat is dan de uitzonderingsreden dat deze woning nu wél in de verkoop staat?

2. Hoeveel meer corporatiewoningen in het stadsdeel bevinden zich in eenzelfde uitzondering?

3. Waarom werd deze woning niet aangeboden aan de persoon die er woonde of aan woningzoekenden op de lijst bij De Alliantie? Of van andere corporaties? Of van Woningnet?

4. Is het DB van Oost, de portefeuillehouder van dit onderwerp, het met mijn fractie eens dat dergelijke verkopen gestopt dienen te worden? En zo ja, wat gaat het DB richting de corporatie ondernemen om deze verkoop te stoppen en erop toezien dat deze woning alsnog weer in de verhuur wordt genomen? Zo nee, waarom niet?

5. Hoe gaat het DB van stadsdeel Oost voorkomen dat vergelijkbare woningen nog verkocht kunnen worden?

6. Is er een recent overzicht van de huidige verhouding tussen sociale huur en niet sociale huur? Hoeveel van de woningen in Middenmeer (Noord) kunnen nog tot sociale huur gerekend worden?

7. Wat is het aantal woningen in ons stadsdeel dat dit jaar door corporaties in het totaal zal worden verkocht in ons stadsdeel en hoeveel daarvan staan in de Watergraafmeer?

8. Kan het DB op de avondvergadering van de commissie op 22 oktober al een eerste reactie geven op deze situatie?

Wij hopen op bevredigende antwoorden en op het terugdraaien van de verkoop van deze woning. Wilt u meer weten over de actiegroep NIET TE KOOP kijk dan op niettekoop.org.

Foto’s: © Méérbelangen

Ontdek meer van MÉÉRBELANGEN

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder