Méérbelangen: stadsdeel besturen is geen spielerei

Méérbelangen is zeer verbaasd over de hernieuwde toenadering tussen GroenLinks, D66 en de PvdA in stadsdeel Oost. “Het besturen van een stadsdeel is geen spielerei“, zegt fractievoorzitter Bas van Vliet in reactie op het nieuws dat GroenLinks en D66 een terugkeer van de PvdA in de coalitie niet uitsluiten. “Je kunt niet de ene dag met veel bombarie uit het bestuur stappen, en de volgende dag terugkomen alsof er niets is gebeurd.”

Na het opstappen van de PvdA uit de bestuurscoalitie in Oost, vorige week, pleitte Méérbelangen ervoor dat het stadsdeel snel een solide bestuur krijgt. “We hebben een stabiele coalitie nodig, met goede bestuurders die in staat zijn het stadsdeel fatsoenlijk te runnen”, zei Van Vliet direct na de breuk tussen de PvdA en de coalitiegenoten.

Geen goed idee

De PvdA heeft inmiddels spijt van de beslissing om verantwoordelijkheid te nemen voor de fouten van de eigen bestuurders, en wil terugkomen in het bestuur. Méérbelangen vindt dat geen goed idee. Van Vliet: “Het lijkt ons beter als een partij die zich zo instabiel toont, zich even van het bestuur afzijdig houdt; we zitten midden in een economische crisis.” De PvdA kan volgens Van Vliet beter bij zichzelf te rade gaan hoe dit heeft kunnen gebeuren. “En vooral ook: hoe de fractie dit soort capriolen in de toekomst denkt te kunnen voorkomen. Dan is het beter om even geen bestuursverantwoordelijkheid te dragen.” Het feit dat de PvdA nu denkt in het bestuur te kunnen terugkeren met de bestuurders die door de fractie zelf aan de kant zijn geschoven, geeft volgens Van Vliet aan dat het verstand bij de partij nog niet is teruggekeerd.

Op verzoek van de oppostiepartijen Méérbelangen, SP en VVD vindt op dinsdag 19 oktober een spoeddebat plaats over de bestuurscrisis die is ontstaan doordat de PvdA zich vorige week terugtrok uit de coalitie met GroenLinks en D66.

Ontdek meer van MÉÉRBELANGEN

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder